• Pagrindinis
  • Naujienos
  • Tarp geriausių pasaulyje skaitmeninių inovacijų – net du laimėtojai iš Lietuvos

Tarp geriausių pasaulyje skaitmeninių inovacijų – net du laimėtojai iš Lietuvos

Šiandien, 2018 m. lapkričio 27 d., paskelbti 2018 metų Jungtinių Tautų globojamų Pasaulio viršūnių apdovanojimų (angl. World Summit Awards, WSA, www.worldsummitawards.org) nugalėtojai – po 5 geriausias pasaulyje skaitmenines inovacijas 8-se konkurso kategorijose. Į geriausių pasaulyje skaitmeninių sprendimų keturiasdešimtuką šiemet pateko net du Lietuvos nominuoti projektai: verslo bei komercijos kategorijoje nugalėjęs Pulsetip („Pulsetip“) ir mokymo bei švietimo kategorijoje – Kompiuteriukai vaikams (Kompiuteriukų paramos fondas).

Lietuvių sukurtiems sprendimams teko įveikti nemažą atranką − WSA konkurse varžėsi 430 nominuotų skaitmeninių sprendimų iš 180 viso pasaulio valstybių. Šiuos sprendimus vertino įvairiems pasaulio regionams atstovaujančios Didžiosios žiuri ekspertai, atsižvelgdami į jų idėją, techninį įgyvendinimą ir indėlį į skaitmeninės atskirties mažinimą. 40 nugalėtojų šiemet atstovauja 26 pasaulio valstybėms: nuo Čilės iki Norvegijos, nuo Lietuvos iki Šri Lankos. 

„Tai, kad tarp 40-ies pasaulio geriausiųjų turime net du laimėtojus iš Lietuvos – puikus ir labai džiuginantis pasiekimas, – sako Ieva Žilionienė, Pasaulio viršūnių apdovanojimų nacionalinė ekspertė ir pasaulinės žiuri narė. – Dar kartą patvirtinta: esame skaitmeninių naujovių kūrėjai, gebantys sukurti ir pademonstruoti sprendimus, kurie įvertinami viso pasaulio mastu. Tikimės, kad ši sėkmė įkvėps entuziastus kurti bei kitąmet vėl pristatyti šiems pasauliniams apdovanojimams tai, kuo galime didžiuotis Lietuvoje ir už jos ribų.“

„Šis apdovanojimas – tai dar vienas įrodymas mūsų mažai komandai, kad verta stengtis, kad kuriame tai, kas neša labai didelę vertę įmonėms, – teigia startuolio „Pulsetip“, išmanaus, patogaus ir greito grįžtamojo ryšio su darbuotojais įrankio kūrėjo, vadovė Asta Čepulytė. – Mes padedame sutelkti organizacijų darbuotojus, skaitmenizuoti grįžtamojo ryšio ir komunikacijos procesus, suteikiant inovatyvius realiu laiku veikiančius sprendimus. Jaučiamės įvertinti ir džiaugiamės, kad mūsų pastangos buvo pastebėtos.“

Laimėjimu džiaugiasi ir iniciatyvos „Kompiuteriukai vaikams“ – didžiausios nevyriausybinės IT edukacinės kampanijos Lietuvoje, skirtos didinti Lietuvos vaikų kompiuterinį raštingumą ir kūrybiškumą – komanda. „Kompiuteriukus dalinome remdamiesi kitų šalių praktika, tačiau iniciatyvą vykdėme unikaliai, įsiklausydami į Lietuvos kontekstą. Buvome kitokie: drąsiai darėme tai, kas mums atrodė reikalinga – siekėme surengti kuo daugiau mokymų, įtraukti kuo daugiau moksleivių, savanorių ir mokytojų įdomia ir paprasta forma mokytis programavimo. Tai, kad šiandien gavome tarptautinį apdovanojimą, yra didžiausias įvertinimas, dar labiau įkvepiantis mūsų komandą dirbti inovatyvaus švietimo link! Dabar turime pasaulio patvirtinimą, kad Lietuvoje savo rankomis kiekvienas gali daryti didžiulius dalykus, tereikia ryžto ir noro dirbti“, – sako projekto vadovė Viltautė Žvirzdinaitė.

Nugalėtojų sveikinimo ir pagerbimo ceremonija, kartu su nugalėtojams skirtais susitikimais, mokymais ir prisistatymo renginiais, vyks 2019 m. kovo mėn. Cascais (Portugalijoje) vyksiančio globalaus „World Summit Awards“ kongreso metu.

Pasaulio viršūnių apdovanojimai − pasaulinė iniciatyva, inicijuota Jungtinių Tautų 2003 m., kai Ženevoje įvyko pirmasis Pasaulio viršūnių suvažiavimas informacinės visuomenės klausimais (angl. World Summit on Information Society, WSIS). Konkurso tikslas – atrasti ir pagerbti geriausias pasaulyje skaitmenines inovacijas, prisidedančias prie Jungtinių Tautų iškeltų Darnaus vystymosi tikslų. Lietuvos nacionalinė atranka į šiuo pasaulinius apdovanojimus – skaitmeninių inovacijų konkursas „Naujasis knygnešys“ (www.naujasisknygnesys.lt), kurio naujas etapas numatomas 2019 m. pavasarį.

Šaltinis: IVPK, RRT

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.