• Pagrindinis
  • Naujienos
  • Išrinkti 23 e. sprendimai, susirungsiantys konkurso „Naujasis knygnešys 2015” finale

Išrinkti 23 e. sprendimai, susirungsiantys konkurso „Naujasis knygnešys 2015” finale

Gegužės 21 d. vyksiančiame geriausio lietuviško e. turinio konkurso „Naujasis knygnešys 2015“ finale dėl galimybės atstovauti Lietuvai „Pasaulio viršūnių apdovanojimuose“ (angl. „World Summit Award“, WSA) susirungs 23 komisijos atrinkti geriausi produktai.

„Šiemet „Naujojo knygnešio“ konkurse sulaukėme 53 e. turinio sprendimų, ir dauguma jų – itin aukšto lygio, inovatyvūs ir išskirtiniai produktai, – teigia pasaulinio WSA konkurso nacionalinė ekspertė ir pasaulinės žiuri narė, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktoriaus pavaduotoja Ieva Žilionienė. – Tad mūsų „Naujojo knygnešio“ komisijai teko nelengva pirmoji užduotis – iš visų nominuotų e. sprendimų atrinkti po 2-3 geriausius kiekvienoje iš 8 kategorijų, patenkančius į konkurso finalą“.

Ekspertės teigimu, didžiausia konkurencija buvo E. valdžios ir atvirų duomenų, E. mokymosi ir mokslo ir E. verslo ir komercijos kategorijose – kiekvienai iš šių kategorijų pateikta net po 12 e. sprendimų.

„Pastarųjų metų viešosios investicijos, kurias didžiąja dalimi sudarė Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, duoda savo vaisių – šiandien viešajame sektoriuje jau turime visą spektrą naujų, įdomių ir pažangių elektroninių paslaugų ir sprendimų, kurie padeda mums tvarkyti įvairius gyvenimo reikalus daug greičiau ir patogiau, – teigia I. Žilionienė. – Ši įvairovė atsispindi ir mūsų konkurso metu: nominuoti sprendimai, leidžiantys internetu gauti įvairias verslui reikalingas paslaugas, dalyvauti  teismų procesuose, išmaniuoju telefonu spręsti su mokesčiais susijusius klausimus ar stebėti rinkimų rezultatus, e. būdu skolintis knygas iš bibliotekų, užsisakyti policijos išduodamus leidimus ar netgi išmokti, kaip elgtis teismo posėdžio metu… O finale įrodyti, kad yra geriausias, mėgins trys sprendimai: „Verslo vartai“, „Elektroninės paslaugos teisingumo vykdymo procese“ ir mobilioji programėlė „e. VMI““.

Platus nominuotų e. sprendimų pasirinkimas – ir e. mokymosi bei mokslo kategorijoje. I. Žilionienės nuomone, dalyvaujančių konkurse sprendimų įvairovė puikiai iliustruoja, kad Lietuva išties yra visą gyvenimą besimokanti visuomenė, kurioje savo vietą ir naudotoją randa skirtingi šiai sričiai skirti produktai. Dalis kategorijai nominuotų sprendimų skirta mokytojams ir moksleiviams, siekiant padėti jiems mokyti ir mokytis išmaniai bei efektyviai – tačiau įdomu, kad šalia tradicinių šiai kategorijai viešojo sektoriaus lėšomis sukurtų produktų, randasi ir sėkmingi privačių iniciatyvų pagrindu kuriami sprendimai, tokie kaip į finalą patekęs „Egzaminatorius.lt“. Kitas finalininkas šioje kategorijoje – edukacinis kompiuterinis žaidimas „Iššūkis“ – ekspertės teigimu, puikus naujų mokymo formų, apjungiančių mokyklų ir bibliotekų pastangas padėti vaikams mokytis įdomiai ir kūrybiškai, pavyzdys. Taip pat konkurso finale – originalia žinių įsisavinimo metodika paremtas kalbų mokymosi sprendimas „Bliu Bliu“.

E. verslo ir komercijos kategorijoje susirungė įvairūs sprendimai, skirti pardavimų procesų analizei, veiklos procesų optimizavimui, lojalumo programų įgyvendinimui, m. bankininkystei, krovinių valdymui, e. parduotuvių kūrimui ir valdymui. Šioje kategorijoje finale susitiks trys atrinkti produktai: prekybai internetu skirtas sprendimas „Omporiu“, e. verslo procesų optimizavimo sistema ONGR ir  e. parduotuvių kūrimo ir valdymo platforma „Getshopin“.

Konkurso finalo dalyviai visose 8 kategorijose:

Kategorijoje „E. valdžia ir atviri duomenys“:
– „Elektroninės paslaugos teisingumo vykdymo procese“ (Nacionalinė teismų administracija)
– Mobilioji programėlė „e. VMI“ (Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos)
– „Verslo vartai“ (VšĮ „Versli Lietuva“)

Kategorijoje „E. sveikata ir aplinka“:
– „Integruota augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinė sistema IKMIS“ (Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba)
– „Slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos informacinė sistema“ (VšĮ Centro poliklinika)
– „ZIVE“ (R-NOX)

Kategorijoje „E. mokymasis ir mokslas“:
– „Bliu Bliu“ (Bliu Bliu)
– „Egzaminatorius.lt“ (UAB „E. mokykla”)
– Socialinis edukacinis kompiuterinis žaidimas „Iššūkis” (Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka)

Kategorijoje „E. pramogos ir gyvenimo būdas“:
– „Infinite Loop“ (Jonas Lekevičius)
– „PepiBath2“ (Pepi Play)
– „TutoTOONS“ (TutoTOONS)

Kategorijoje „E. kultūra ir turizmas“:
– „Cooking Fever“ (Nordcurrent)
– Interaktyvus žaidimas „Ežerų žvejybos muziejus“ (Molėtų krašto muziejus)
– „m.Ticket – bilietas tavo telefone“ (SĮ „Susisiekimo paslaugos” / Smart Vilnius)

Kategorijoje „E. medija ir naujienos“:
– „LNK GO“ (UAB „Interaktyvi reklama“ (Born in idea))
– „Mokytojo TV“ (Ugdymo plėtotės centras)

Kategorijoje „E. verslas ir komercija“:
– „Getshopin“ (GETSHOPIN)
– „Omporiu“ (Lena Thienel, Darius Lukauskas)
– „ONGR“ (NFQ)

Kategorijoje „E. įtraukimas ir įgalinimas“:
– „Bendruomenės konsolidacija“ (Giedrius Pašakarnis)
– Mobilioji aplikacija „Tvarkau Vilnių“ (Vilniaus miesto savivaldybės E. miesto departamentas)
– „PlaceILive“ (PlaceILive.com)

Konkurso finalininkus atrinko bei nugalėtojus kiekvienoje kategorijoje rinks nacionalinės WSA ekspertės suburta konkurso „Naujasis knygnešys 2015“ komisija: Darius Bagdžiūnas (UAB „Gaumina“), Antanas Bubnelis (AB „TEO LT“), Gediminas Gasiulis (lrytas.lt), Vaidas Neverauskas (Delfi.lt) ir Andrius Plečkaitis (asociacija „Infobalt“).

Susipažinti su visais konkursui nominuotais sprendimais, o taip pat – balsuoti už labiausiai patinkančius galima konkurso interneto svetainėje www.naujasisknygnesys.lt. Daugiausiai žmonių simpatijų surinkęs sprendimas konkurso finalinio renginio metu bus apdovanotas specialiu prizu.

„Naujojo knygnešio“ konkursai, kuriuos kasmet organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos – tai nacionalinė geriausio lietuviško e. turinio atranka į pasaulinį konkursą „Pasaulio viršūnių apdovanojimai 2015“ (angl. „World Summit Award 2015 – WSA 2015“). Šiame prestižiniame Jungtinių Tautų globojamame konkurse dėl globalaus masto pripažinimo rungiasi e. sprendimų kūrėjai iš viso pasaulio – beveik 170 valstybių.

Šaltinis: IVPK

 

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.